4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Hyundai

Πώς η Hyundai μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή των παγκόσμιων πωλήσεων και να διακριθεί παράλληλα στον απαιτητικό τομέα της ποιότητας κατασκευής.

Η Hyundai Motor δημιουργήθηκε το 1967 από τη Hyundai Engineering & Construction Co., η ιστορία της οποίας ξεκίνησε λίγο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χάρη στους υψηλούς δασμούς, οι οποίοι αποθάρρυναν τους ξένους κατασκευαστές, η αυτοκινητοβιομηχανία αναπτύχθηκε και έγινε ανεξάρτητη επιχείρηση το 1998. Την ίδια χρονιά, απέκτησε μερίδιο μετοχών ελέγχου της αντιπάλου Kia, η οποία πάλευε να αντιμετωπίσει την ασιατική οικονομική κρίση. Οι δύο εταιρείες σταδιακά συνδέθηκαν με κοινές δράσεις, που αφορούν οικονομίες κλίμακας, ωστόσο διατήρησαν ξεχωριστά το μάρκετινγκ και τη διανομή. Αν ήθελε κάποιος να ξεχωρίσει το προφίλ τους, θα έλεγε ότι η Hyundai είναι ο υπεύθυνος ενήλικος και η Kia ο σκανταλιάρης έφηβος!
Η Hyundai έκανε την εμφάνισή της στην αμερικανική αγορά το 1986, με μοναδικό μοντέλο το Excel και τιμή πώλησης τα μόλις 4.995 δολ., κάνοντας ρεκόρ πωλήσεων διαθέτοντας 126.000 αυτοκίνητα. Ανάλογη ήταν η πορεία της και στη χώρα μας λίγα χρόνια αργότερα, κάνοντας την είσοδό της με το ίδιο μοντέλο. Πιο πριν, τη δεκαετία του ’80, η κορεατική εταιρεία εισήγαγε σε μικρούς αριθμούς το Pony, ένα αυτοκίνητο σχεδιασμένο από τον Τζουτζάρο, που διετίθετο και σε έκδοση pick-up. Η ανάπτυξη της Hyundai συνοδεύτηκε από μία δεκαετία προβλημάτων με τα εργατικά σωματεία που διοργάνωναν απεργίες οι οποίες παρέλυαν τη λειτουργία του εργοστασίου. Το 2003, μια απεργία διάρκειας 47 ημερών κόστισε στη Hyundai περίπου 1,2 δισ. δολ. Έκτοτε έχει αποκατασταθεί σε ένα βαθμό η ηρεμία στην εργατική τάξη.
Φυσικά, οι δύο εταιρείες κυριαρχούν στην εσωτερική αγορά αυτοκινήτου, κατέχοντας το 80% των πωλήσεων, ενώ ιδιαίτερα επιτυχημένη είναι η πορεία τους σε όλες τις αγορές. Η γρήγορη και τολμηρή ανάπτυξη κατέστησε τη Hyundai Motor Co. την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων στον κόσμο. Παρά το νεαρό της ηλικίας της -είναι μόνο 43 ετών το 2009-, κατέλαβε την 4η θέση, ξεπερνώντας τη Ford Motor, η οποία έχει ιστορία 107 ετών. Η Toyota φαίνεται να δικαιώθηκε, που θεωρούσε ως πιο επικίνδυνο ανταγωνιστή της τη Hyundai.
Πώς, όμως, τα καταφέρνουν οι Κορεάτες; Η εταιρεία η οποία ήταν κάποτε γνωστή ως μια φθηνή μάρκα έχει κάνει μια εντυπωσιακή διαδρομή. Παρ’ ότι τη δεκαετία του ’90 η Hyundai ενδιαφερόταν περισσότερο για το πόσα αυτοκίνητα μπορούσε να κατασκευάσει, αυτό άλλαξε το 1999, όταν ο ιδρυτής Τσουνγκ Τζου-Γιουνγκ ανέθεσε την ηγεσία της εταιρείας στο γιο του, Τσουνγκ Μονγκ-Κου. Όπως αναφέρει η ιστορία της εταιρείας, ο νεότερος Τσουνγκ δήλωσε ότι η Hyundai στο εξής θα επικεντρωνόταν στην ποιότητα, και όχι στον όγκο παραγωγής. Η εταιρεία, με την ώθηση του προέδρου πλέον και την εμμονή που τη χαρακτηρίζει, εστίασε με το παραπάνω στις βελτιώσεις της ποιότητας.
Η Hyundai είχε ως σημείο αναφοράς την Toyota, η οποία τότε ήταν η κορυφαία εταιρεία του χώρου όσον αφορά την ποιότητα, ούτως ώστε να κατανοήσει τις διεργασίες με βάση τις οποίες λειτουργούσε. Έκανε την ποιότητα ευθύνη όλων των τμημάτων, εμπλέκοντας το τμήμα προμηθειών, το οικονομικό τμήμα αλλά και τα τμήματα πωλήσεων και μάρκετινγκ. Στρατολόγησε εξωτερικούς προμηθευτές και τους έβαλε να συνεργαστούν με τους σχεδιαστές και τους μηχανικούς, ώστε τα προβλήματα να επιλύονται πριν καν προκύψουν.
Όλη αυτή η επένδυση στον τομέα της ποιότητας αποτυπώνεται στις σχετικές έρευνες, όπως σε αυτήν της J.D. Power, που καταγράφει τα προβλήματα των καινούργιων αυτοκινήτων έπειτα από 90 ημέρες κατοχής: Το 2001, η Hyundai ήταν 32η -σχεδόν στο τέλος του καταλόγου- ανάμεσα σε 37 μάρκες. Καθώς όμως οι προσπάθειές της για ποιότητα ξεκίνησαν να αποδίδουν, άρχισε να ανεβαίνει θέσεις στον κατάλογο, καταφέρνοντας να σκαρφαλώσει στην 7η θέση το 2004, στην 3η θέση το 2006 και στην 4η το 2009 (πίσω από τις Lexus, Porsche, και Cadillac), ξεπερνώντας την Toyota, που έως τότε είχε ως πρότυπο. Με την υλοποίηση του επόμενου στόχου της, η Hyundai θα βρεθεί και πάλι στα χωράφια της ιαπωνικής εταιρείας. Παρ’ ότι θα έλεγε κανείς ότι έμεινε πίσω στην ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων, η Hyundai έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να πουλά 500.000 υβριδικά το χρόνο έως το 2018, βασιζόμενη μάλιστα σε μια μπαταρία λιθίου που είναι 40% μικρότερη και ζυγίζει 35% λιγότερο σε σχέση με τις συμβατικές μπαταρίες νικελίου-υδριδίου μετάλλου.
Αναμφίβολα, μια εντυπωσιακή διαδρομή για μια εταιρεία που άνοιξε τα φτερά της στην παγκόσμια αγορά, κάτι παραπάνω από δύο δεκαετίες...

Η κορεατική S-Class

Παρ’ ότι με την τρέχουσα γκάμα της η Hyundai έχει καταφέρει να διαφοροποιήσει την εικόνα της από εκείνη του φθηνού μαζικού κατασκευαστή, εντούτοις -όπως και άλλες εταιρείες- δεν παύει να κοιτάζει προς τα πάνω. Απόδειξη το λανσάρισμα του Equus (που στα λατινικά σημαίνει «άλογο»), το οποίο διατίθεται σε κάποιες αγορές -όπως αυτή της Αμερικής- με τιμή κοντά 60.000 δολάρια. Μπορεί να μην είναι εύκολο να ανταγωνιστεί τις ναυαρχίδες των Audi, BMW, Lexus και Mercedes, εντούτοις η κορεατική εταιρεία πιστεύει ότι το Equus θα συνεισφέρει στην εικόνα της.

To i-flow, που παρουσίασε η Hyundai στο περίπτερό της στην Έκθεση της Γενεύης, μας δίνει μια ιδέα για το πώς θα μοιάζει η επόμενη Sonata.